תארו לעצמכם את האדם הקדמון רודף אחרי טרפו עם נייקי זוהרות וחדישות (מותאמות לשטח כמובן..). אכן דרוש דימיון מפותח כדי לשרטט תמונה שכזו. השנים האחרונות הביאו לשוק אין סוף דגמי נעליים מכל הצורות, הצבעים והצורות. דגם תומך קשת, נעל ניטראלית ואף טרנד חדש יחסית של ריצה עם נעל מינימאלית אשר נותנת תחושה יחפה.
השוק המגוון מעלה המון שאלות בבואנו לבחור דגם נעל אשר יתאים לפעילות שלנו היום יומית. האם ישנו צורך בשלל הדגמים? מי יכול לרוץ עם נעל מינימאלית? מי מאיתנו זקוק לנעל תומכת? המדריך המלא להנעלה תחתונה לפניכם.
כפות רגלינו הן בסיס התמיכה עליו ממוקמת כל מסת גופינו. כף הרגל מורכבת מ26 עצמות קטנות ויותר מ 100 גידים, רצועות כלי דם ועצבים המהווים מבנה מורכב אשר צריך לסגל את עצמו ולהגיב לכל השינויים המתקבלים מהקרקע.
עובדה זו הופכת למורכבת יותר בעת ריצה אשר מעלה את עוצמת הכוחות העולים מהקרקע ועל אחת כמה וכמה במשחק דוגמת הטניס המערב שינויי כיוון, יציאות מתפרצות ובלימות. בתקופה הקדמונית ואף בהמשך היה רגיל האדם להסתובב ואף לרוץ יחף ובכך נהנה מכף רגל חזקה וגמישה בעלת שכבת עור כמעט חסינה מפני נזקים שונים. הקידמה והטכנולוגיה מפתחות מידי יום נעל חדשה אשר שואפת להתאמה מירבית לכל אחד מאיתנו אך לפעמים זה מיותר ומוגזם.
אז מדוע לא ללכת או לרוץ יחפים? כפי שציינתי כף רגל יחפה מעבר להיותה חזקה יותר, נהנית מתגובות עצביות טובות יותר כתגובה לשינויים מהקרקע. בהבדל גדול מהמצב הקדמוני, כיום רובנו ישובים במשרד ופחות פעילים לאורך היום. כאשר אנו בוחרים לצאת לפעילות דוגמת ריצה כף הרגל צריכה להסתגל במהירות הבזק לסיטואציה חדשה ועצימה לעומת הישיבה מול הטלויזיה או המחשב.
על כן, אלו אשר סובלים ממנח רגליים לקוי דוגמת ברכיים "פוזלות" או כפות רגליים שטוחות יפתחו כאבים שונים תוך זמן קצר. אנשים מסוג זה יצטרכו לנעול נעל תומכת עם סוליה סופגת אשר תקטין את הזויות החריגות בברך ובכף הרגל ותקל על חווית הריצה.
מעבר לנעל תומכת יש לבצע תרגילי חיזוק שונים בהנחייתו של איש מקצוע. בהתייחס לטניס נבחר נעל המתאימה לסוג המשטח עליו אנו משחקים: קשה או רך. בד"כ נצטרך גם נעל עם עקב קשיח אשר תייצב את כף הרגל במהלך שינויי הכיוון והקצב.
ריצה עם נעל מינימאלית "Barefoot" תתאים למנוסים אשר כבר רצים תקופה ארוכה בטכניקה נכונה ואינם סובלים מליקויים יציבתיים או מכאבים כאלו או אחרים. מומלץ לאלו אשר ירצו להתנסות בריצה עם נעל מינימאלית להתחיל במשטח רך דוגמת מסילה או דשא בנפח מוקטן של 10 דק' ולהוסיף בהדרגתיות זמן מריצה לריצה. כך תרויחו כף רגל חזקה וגמישה.
אנו עדיין לא יודעים להגיד האם אלו אשר רצים עם נעליים נפצעים פחות או יותר מאלו אשר רצים יחפים או עם נעל מינימאלית. עם זאת, זכרו כי סגנון הריצה הרבה יותר חשוב ומשמעותי מההנעלה וכדי לשפר סגנון ריצה נוכל להעזר במאמן ריצה, באיש מקצוע המתמחה בביומכניקה או בפיזיותרפיסט המתמחה בפגיעות ספורט.
ומה לגבי מדרסים? גם כאן השוק מלא בסוגים שונים ובטכנולוגיות שונות. ראשית כל, מדרס מומלץ לאלו אשר סובלים מבעיה מסוימת בגפה התחתונה. רוב האוכלוסיה תוכל להסתפק בנעל טובה ותומכת. מעבר לכך לא נעמיק בנושא כיוון שכל מקרה לגופו תרתי משמע. דפורמציות שונות בכפות רגליים יחייבו מדרס כדי להקל על ההליכה או על כל פעילות גופנית אחרת. כאשר מגיעים להתאמת מדרסים יש לבדוק מאיזה סוג המדרס ומה מידת הבלאי שלו, כיצד נעשית ההתאמה ומה מידת האחריות למוצר.
לסכום, לשם מניעת פציעות לא יספיקו נעל טובה או מדרס אלא יש להתייחס למרכיבים נוספים כמו טכניקת ביצוע, תרגול כוח, תזונה ומנוחה. רכישת הנעל או המדרס תעבור בצורה בטוחה יותר במידה ונעזר באיש מקצוע הקרוב לתחום כיוון שלכל אחד מאיתנו מבנה כף רגל שונה ויציבה שונה אשר דורשים התייחסות ייחודית ובחירה מושכלת.
מאמר:
D. E. Lieberman(2012). What We Can Learn About Running From Barefoot Running: An evolutionary Medical Perspective. Exerc. Sport Sci. Rev. Vol. 40, 63-72.