"עין הנץ" - טוב או רע לטניס?

טניס הוא ספורט של מסורת וככזה, עבר יחסית מעט מאד שינויים במשך 30 או 40 השנים האחרונות.

אולי השינוי המשמעותי ביותר עד כה קרה דווקא לא מזמן עם הכנסתו לתמונה של כלי טכנולוגי שאמור לשפר ויש המאמינים בהחלט כבר שיפר משמעותית, את השיפוט של המשחק.

מדובר כמובן במערכת שזכתה לשם "עין הנץ"  - מערכת הנקראת באנגלית"Hawk Eye ".

המערכת המשוכללת מסייעת לשופט הראשי להחליט האם כדור מאד צמוד לקו שנקרא טוב או בחוץ על ידי אחד מהקוונים שלו, אכן נחת בתחומי המגרש או בחוץ.
לכאורה טעויות שיפוט כאלה קורות בכל משחק ובסופו של דבר "הנזק" מתחלק שווה בשווה בין שני השחקנים (השופטים טועים פעם לכאן ופעם לכאן), אך האמת היא שבמציאות לא משנה כמה פעמים יטעו הקוונים, בהחלט יש נקודות או מצבים במשחק שבהם לנקודה יש חשיבות מכרעת יותר ושבה הטעות היא קריטית יותר מאשר בנקודה אחרת.

תשאלו את פט קאש האוסטרלי הוותיק, שעד היום שנים אחרי פרישתו, עדיין מרגיש שנשדד ממנו תואר גראנד סלאם על ידי קוון.
זה קרה בגמר אליפות אוסטרליה בשנת 1884.


קאש חבט חבטת הגשה ללא מענה (
ACE ) מול איוואן לנדל בנקודה שהייתה אמורה להעניק לו נקודת משחק. הקוון קרא את הכדור בחוץ, השופט על הכסא גיבה את קריאתו של הקוון, ומספר דקות לאחר מכן קאש מצא את עצמו לוחץ ידיים ללנדל כשהוא הפסיד את התואר. לא במפתיע היום, כשמערכת עין הנץ מופעלת ופועלת בכל הטורנירים הגדולים בעולם, קאש הוא מתומכיה הנלהבים ביותר.

אבל לא כולם מסכימים. לא אחר מאשר רוג'ר פדרר, יצא למסע חריף נגד הטכנולוגיה החדשה כשהיא הוכנסה לשימוש רשמי במהלך האליפות הפתוחה של אוסטרליה ב 2007 .

פדרר לא רק טען וממשיך לטעון שאין בעין הנץ צורך (על אף שהסטטיסטיקה שלו כשהוא משתמש בה במהלך משחקים היא לרעתו), אלא שהוא השתמש בה לעיתים באופן ציני דווקא בנקודות בהן אין צורך (כשהכדור למשל מטר בחוץ באופן ברור) וזאת במטרה להעביר את המסר שלו וכן, יש הטוענים שהוא הפך את השימוש בעין הנץ מדי פעם לכלי טקטי שמטרתו בעיקר "לגנוב זמן" ולהאט את קצב המשחק של יריביו כשנח לו.  

כך או כך, המערכת כבר כמעט חמש שנים פועלת היטב, עד כדי כך שהיא מהווה דוגמא לקברינטי ענפי ספורט אחרים ששוקלים כיום להחדיר מערכות "תומכות שיפוט" כאלה בענפים אחרים בהם יש הרבה מחלוקות סביב השיפוט האנושי.


Powered by Artvision | Truppo Websites